fbpx

Raspunsuri intrebari cadastru si intabulare

Informatii utile despre lucrarile de cadastru si intabulare si efectele produse.

 • De ce este cartea funciara blocata

  Cartea Funciara poate fi blocata doar in momentul in care se realizeaza de catre notar operatiuni privind dreptul de proprietate; respectiv prin solicitarea extrasului de carte funciara pentru autentificare. Cartea funciara nu poate fi blocata in urma solicitarii unui extras de carte funciara pentru informare.

  Eliberarea extrasului de carte funciara pentru autentificare dobandeşte opozabilitate şi constituie piedică la înscrierea altor drepturi in termenul de valabilitate cu exceptia operatiunilor in scopul pentru care a fost solicitat.

 • Cum aflu proprietarii unui imobil

  Pentru a identifica proprietarii unui imobil, daca cunoasteti numarul cadastral al acestuia puteti solicita un extras de carte funciara pentru informare, acesta se emite online direct de pe website-ul ANCPI accesand adresa: https://epay.ancpi.ro/epay/Se lectProd.action?prodId=1420

  In extrasul de carte funciara pentru informare se regasesc informatii cu privire la situatia tehnica, juridica si economica a imobilului respectiv descrierea imobilului, nume proprietari si actele care au stat la baza inscrierii dreptului de proprietate, sarcinile, ipoteci, interdictii, privilegii si dezmembraminte ale dreptului de proprietate, descrierea imobilului

  Daca imobilul nu este inscris in cartea funciara nu se va putea solicita extrasul de CF.

 • Cum pot afla numarul cadastral al unui imobil

  Numarul cadastral al unui imobil(casa, teren, apartament) se poate afla parcugand actele de proprietate ale imobilului, dupa adresa, accesand geoportalul ANCPI click aici 

 • Avizul tehnic obtinere numar postal

  Avizul tehnic pentru obtinerea numarului postal este necesar dupa dezmembrarea unui imobil, teren, teren cu casa, in cel putin 2 imobile cu numere cadastrale diferite.

  In vederea obtinerii numarului postal este necesara avizarea de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara - OCPI a unei documentatii intocmita de catre un inginer geodez ori cadastrist in termeni populari.

 • Cum aflu daca am intabulare?

  Poti afla daca imobilul tau(teren, casa, teren cu casa, apartament) are intabulare prin intermediul unui extras de carte funciara pentru informare; daca imobilul are atribuit numar cadastral inseamna ca este inregistrat in sistemul integrat de cadastru si carte funciara.

 • Pot face doar cadastru fara intabulare

  Cadastru fara intabulare se poate face doar pentru lucrari de alipire, dezlipire(dezmembrare) si apartamentare.

  De retinut insa faptul ca veti putea sa-l vindeti ori realiza alte operatiuni privind dreptul de proprietate pana la intabularea acestuia.

 • Cadastrul se face inainte sau dupa succesiune

  Cadastru si intabularea se realizeaza doar dupa emiterea de catre notar al Certificatului de mostenitor respectiv inregistrarea pe rol a imobilului(inregistrarea pe rol se face la primarie) se vor inscrie in cartea funciara drepturile tabulare ale mostenitorilor de drept care apar in succesiune si cotele parti aferente

 • Cat dureaza o lucrare de cadastru si intabulare

  Lucrarile de cadastru si intabulare dureaza in jur de 18-20 zile cu conditia ca toate actele sa fie predate catre inginerul geodez/cadastrist sa fie in regula. Termenul de finalizare a lucrarilor de cadastru si intabulare poate scadea la 6 zile prin depunerea dosarului in regim de urgenta cu plata unei taxe de 120 lei tariful normal + 420 lei(regim de urgenta) in total 600 lei.

  Dezmembramintele, alipirile se finalizeaza intr-un interval de 10-15 zile lucratoare.

 • Care sunt taxele OCPI pentru intabulare

  Taxele percepute de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru intabulare sunt urmatoarele:

  Pentru alipiri/dezmembrari: 60 lei/lot

  Contracte de vanzare cumparare: 120 lei intabulare proprietate dobandita prin contract de vanzare cumparare

  Certificate de mostenitor: 120 lei + 0,15% din valoarea de impozitare al imobilului

  Radiere ipoteca 75 lei

  Inscriere constructie noua 60 lei + 0,05% din valoarea de impozitare

 • Ce unitati de masura se folosesc in topografie si cadastru

  Unităţi de măsură în topografie

  La măsurarea distanţelor in topografie se foloseşte metrul cu submultiplii: decimetrul (dm); centimetrul (cm) si milimetrul (mm) şi cu multiplii: decametrul (dam); hectometrul (hm) şi kilometrul (km):

  1 m = 10 dm = 100 cm = 1 000 mm

  1 m = 0,1 dm = 0,01 hm = 0,001 km

  In sistemul internaţional de unitaţi de masura pentru suprafeţe, unitatea fundamentala este metrul patrat (m2 sau m.p.) cu submultiplii: decimetrul patrat (dm2); centimetrul patrat (cm2) şi milimetrul patrat (mm2) şi multiplii: arul (ar); hectarul (ha) şi kilometrul pătrat (km2 sau kmp):

  1 m2 = 100 dm2 = 10 000 cm2 = 1 000 000 mm2

  1 ar = 100 m2

  1 km2 = 1 000 000 m2 = 10 000 ari = 100 ha

  1 ha = 10 000 m2= 100 ari