fbpx

Inscriere constructie noua

Emilian Ion

Emilian Ion

Ing. Autorizat ANCPI
0757557627
[email protected]

Inscriere constructie noua

prima insceire constructie

Inscrierea unei constructii in cartea funciara

In situatia in care sunteti proprietarul unui teren(imobil) trebuie sa aveti in vedere ca orice constructie noua pe care doriti sa o edificati va trebui inscrisa in cartea funciara(procesul de actualizare a imobilului); pana la inscriere, din punct de vedere juridic aceasta nu exista.

Ce insemna prima inscriere constructie

Inscrierea unei constructii noi sau prima inscriere reprezinta operatiunea de realizare a dosarului cadastral – partea tehnica si juridica respectiv intabularea in sistemul integrat de cadastru si carte funciara.

Cand se face prima inscriere in cartea funciara

Prima inscriere in cartea funciara se realizeaza in urmatoarele situatii:

 • atunci cand constructia, casa, apartament, nu este inca intabulata in cartea funciara;
 • cand edificam o noua constructie pe un teren cu sau fara alte constructii;
 • casa veche pentru care nu fost facute demersurile pentru cadastru si intabulare din diverse motive;

Pentru a inregistra o noua constructie in cartea funciara terenul pe care se afla trebuie sa fie intabulat, sa aiba numar cadastral iar edificarea constructiei sa fie facuta in baza unei autorizatii de construire, sa aiba proces verbal de receptie la finalizarea lucrarilor, certificat de edificare.

De retinut este faptul ca pentru eliberarea receptiei pe langa celelalte acte trebuie sa aveti si certificatul energetic al cladirii.

Certificatul energetic

Certificatul energetic, ce este si cand avem nevoie de el

Cat costa cadastru prima inscriere constructie

Cadastru si intabulare teren cu CONSTRUCTIE
(inscriere constructie noua) cu relevee interioare 1100 lei + taxe OCPI

Cadastru si intabulare teren cu CONSTRUCTIE
(inscriere constructie noua) fara relevee interioare 1100 lei + taxe OCPI

Cadastru teren cu constructii sau cu mai multe nivele

Pretul terenurilor cu constructie si al intabularii de constructii noi este valabil in cazul constructiilor cu un singur nivel. Pentru fiecare nivel in plus, se percepe un onorariu de 200 RON / nivel.

pret cadastru casa, cadastru casa bucuresti

Acte necesare prima inscriere constructie noua

Constructiile noi se pot inregistra in carte funciara in baza urmatoarelor acte:

 • Extras de carte funciara, nu mai vechi de 30 zile;
 • Autorizatie de constructie, in copie legalizata;
 • Planurile autorizatiei de construire vizate spre neschimbare(de primarie);
 • Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, in copie legalizata;
 • Certificat de atestare a edificarii constructiei, in copie legalizata;
 • Certificat fiscal cu valoarea de impozitare a constructiei  – nu mai vechi de 14 zile, in original;
 • Certificat de performanta energetica, in copie;
 • Acte identitate proprietari, in copie;

Certificatul de edificare al constructiilor

Vezi aici cum se obtine certificatul de edificare

Prima inscriere casa veche

Regulamentul privind inregistrarea imobilelor vechi, fara acte de proprietate s-a modificat incepand cu anul 2020, documentatia cadastrala pentru inscrierea constructiilor realizate fara acte de proprietate se realizeaza de catre inginerul geodez, cadastrist cu mentionarea numarului de nivele, suprafetei construite la sol si suprafata desfasurata iar intabularea se face in baza certficatului de edificare a constructiei ori certificatului de atestare fiscala dupa caz.

Se poate face prima inscriere pentru un imobil vechi construit inainte de anul 2000, in baza certificatului fiscal de la directia de taxe si impozite si a masuratorilor cadastrale.

Constructiile edificate dupa anul 2001 se inregistreaza in baza masuratorilor cadastrale si al certificatului de edificare eliberat de primaria pe raza careiea este situat imobilul.

intabulare constructii fara autorizatie

Intabulare constructie fara autorizatie

Vezi aici articolul complet despre inregistrarea constructiilor fara acte de proprietate

Ce inseamna cadastru la o casa

Cadastru la o casa reprezinta operatiunea tehnica prin care se masoara terenul, limitele exterioare ale casei, dimensiunile interioare respectiv prelucrarea acestora rezultand PAD-ul(planul de amplasament si delimitare al imobilului) si releveele cu suprafetele utile interioare. Intabularea este operatiunea ulterioara de inscriere a dreptului de proprietate in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale anterior intocmita; intabularea nu este obligatorie insa nu veti putea realiza operatiuni privind dreptul de proprietate(vanzare, inchiriere, grevare etc.)pana cand nu o faceti.

Pot intabula constructia noua fara releveele interioare

Raspunsul este da, puteti inregistra noua constructie fara a face releveele interioare, va costa mai putin, in ideea ca nu mai aveti costul releveelor insa diferenta este mica iar actualizarea ulterioara a documentatie cadastrale va implica remasurarea terenului si realizarea releveelor, deci costurile vor fi mult mai mari.

Cat dureaza prelucrarea datelor cadastrale la o constructie noua

In functie de complexitatea si dimensiunea casei, constructiei durata de prelucrare a masuratorilor si intocmire a dosarului cadastral este in jur de 3-14 zile lucratoare.

Termenul de avizare a documentatie de catre Oficiul de Cadastru – OCPI

Termenul de avizare al Oficiului de cadastru pentru documentatiile cadastrale de prima inscriere este de 21 de zile lucratoare in regim normal respectiv 7 zile in regim de urgenta.

Taxe OCPI prima inregistrare casa, constructie nou

Taxa oficiului de cadastru pentru inscrierea unei constructii noi se calculeaza in felul urmator:

Taxa in regim normal, 21 zile lucratoare:

Taxa inscriere constructie noua= 60 lei + 0.05% din valoarea de impozitare; Valoarea de impozitare este inscrisa in certificatul fiscal.

In regim de urgenta, 7 zile lucratoare:

Taxa inscriere constructie noua = (60 lei + 0.05%) x 5

Ce documente primesc dupa ce se face prima inscriere a unui imobil

Dupa incheierea procesului de prima inregistrare veti primi incheierea de intabulare, un extras de carte funciara pentru informare, planul de amplasament si delimitare al casei(PAD), releveele interioare(dupa caz).

Realizam cadastru si intabulare de inscriere constructie noua in:

 • Inscriere constructie noua Bucuresti
 • Inscriere constructie noua Ilfov
5/5
Procesul de cadastru si intabulare implica si putina birocratie in vederea obtinerii actelor necesare inscrierii, este normal sa nu cunoasteti toti pasii asa ca va stau la dispozitie pentru eventualele intrebari.

Drepturi Copyright

Articolele de pe acest site sunt proprietatea e-CADASTRU.ro si sunt protejate de legea nr.8/1996 privind dreptul de autor. Conținutul articolului poate fi preluat în limita a 300 de cuvinte și doar cu citarea sursei cu link activ către adresa articolului original. In caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. vă mulțumim pentru înțelegere.

Navigare rapida

Dreptul de superficie

Dreptul de superficie Dreptul de superficie este un drept real prin care titularul (superficiarul) are dreptul de a construi și de a exploata o construcție pe un teren care nu îi aparține, pentru o perioadă determinată. Terenul respectiv poate aparține unei alte persoane fizice sau juridice, de exemplu statului sau

Unitati de masura in topografie

Unitati de masura in topografie In topografie, există diverse unități de măsură pentru a măsura distanțele, unghiurile și înălțimile. Iată câteva dintre cele mai utilizate unități de măsură în topografie: Metru (m) – Este unitatea de bază pentru distanță în sistemul metric și este utilizată pentru a măsura lungimea segmentelor

Coordonatele wgs84

Coordonatele wgs84 Coordonatele WGS84 sunt un sistem de referință geografică global folosit pentru a descrie poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Sistemul de referință WGS84 este utilizat în mod obișnuit în navigație, cartografie și în sistemele de poziționare globală, cum ar fi GPS. Coordonatele WGS84 sunt date sub formă

Memoriu arhitectura intrare in legalitate

Memoriu arhitect pentru obtinerea certificatului de edificare Memoriu tehnic arhitectura intrare in legalitate Memoriul arhitectural intocmit de arhitect sau urbanist cu drept de semnatura se solicita in special pentru proiectele de intrare in legalitate in cazul constructiilor realizate fara autorizatie de construire si contin concluzii privind incadrarea lucrarilor in reglementarile

Cadastru si intabulare Sector 1

Cadastru Sector 1 Cadastru si intabularea sunt proceduri obligatorii in vederea realizarii operatiunilor privind dreptul de proprietate, vanzare, act de donatie, construire etc. Cadastru este partea tehnica, masurarea propriuzisa a proprietatii si intocmirea Planului de amplasament si delimitare impreuna cu relevee interioare; intabularea consta in inscrierea dreptului de proprietate –