Inscriere constructie noua

Emilian Ion

Emilian Ion

Ing. Autorizat ANCPI
0757557627
[email protected]

Inscriere constructie noua

prima insceire constructie

Inscrierea unei constructii in cartea funciara

In situatia in care sunteti proprietarul unui teren(imobil) trebuie sa aveti in vedere ca orice constructie noua pe care doriti sa o edificati va trebui inscrisa in cartea funciara(procesul de actualizare a imobilului); pana la inscriere, din punct de vedere juridic aceasta nu exista.

Ce insemna prima inscriere constructie

Inscrierea unei constructii noi sau prima inscriere reprezinta operatiunea de realizare a dosarului cadastral(partea tehnica si juridica) si intabularea constructiei in cartea funciara.

Cand se face prima inscriere in cartea funciara

Prima înscriere în cartea funciară se realizează în următoarele situații:

 • atunci când construcția, casa sau apartamentul nu este încă înregistrată în cartea funciară;
 • când se edifică o nouă construcție pe un teren fara numar cadastral;
 • casa veche pentru care nu au fost făcute demersurile necesare pentru cadastru și intabulare.

Pentru a inregistra o noua constructie in cartea funciara, edificata dupa anul 2001 este necesar ca edificarea constructiei sa fie facuta in baza unei autorizatii de construire, sa aiba proces verbal de receptie la finalizarea lucrarilor si certificat de edificare.

De retinut este faptul ca pentru eliberarea receptiei pe langa celelalte acte trebuie sa aveti si certificatul energetic al cladirii.

Certificatul energetic

Certificatul energetic, ce este si cand avem nevoie de el

Cat costa cadastru prima inscriere constructie

Cadastru si intabulare teren cu CONSTRUCTIE
(inscriere constructie noua) cu relevee interioare 1400 lei + taxe OCPI

Cadastru si intabulare teren cu CONSTRUCTIE
(inscriere constructie noua) fara relevee interioare 1200 lei + taxe OCPI

Cadastru teren cu constructii sau cu mai multe nivele

Pretul terenurilor cu constructie si al intabularii de constructii noi este valabil in cazul constructiilor cu un singur nivel. Pentru fiecare nivel in plus, se percepe un onorariu de 200 RON / nivel.

pret cadastru casa, cadastru casa bucuresti

Acte necesare prima inscriere constructie noua

Constructiile noi se pot inregistra in carte funciara in baza urmatoarelor acte:

 • C.I. proprietari, in copie;
 • Acte de proprietate pentru teren, in copie;
 • Plan de amplasament anterior avizat, in copie;
 • Extras de carte funciara, nu mai vechi de 30 zile;
 • Autorizatie de constructie, in original sau copie legalizata;
 • Planurile autorizatiei de construire vizate spre neschimbare(de primarie);
 • Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, in original sau copie legalizata;
 • Certificat de atestare a edificarii constructiei, in original sau copie legalizata;
 • Certificat fiscal cu valoarea de impozitare a constructiei  – nu mai vechi de 30 zile;
 • Acte identitate proprietari, in copie;
 • Asigurare obligatorie PAD. 

Certificatul de edificare al constructiilor

Vezi aici cum se obtine certificatul de edificare

Prima inscriere casa veche

Regulamentul privind inregistrarea imobilelor vechi, fara acte de proprietate s-a modificat incepand cu anul 2020, documentatia cadastrala pentru inscrierea constructiilor realizate fara acte de proprietate se realizeaza de catre inginerul geodez, cadastrist cu mentionarea numarului de nivele, suprafetei construite la sol si suprafata desfasurata iar intabularea se face in baza certficatului de edificare a constructiei ori certificatului de atestare fiscala dupa caz.

Se poate face prima inscriere pentru un imobil vechi construit inainte de anul 2000, in baza certificatului fiscal de la directia de taxe si impozite si a masuratorilor cadastrale.

Constructiile edificate dupa anul 2001 se inregistreaza in baza masuratorilor cadastrale si al certificatului de edificare eliberat de primaria pe raza careia este situat imobilul.

intabulare constructii fara autorizatie

Intabulare constructie fara autorizatie

Vezi aici articolul complet despre inregistrarea constructiilor fara acte de proprietate

Ce inseamna cadastru la o casa

Cadastru la o casa este o operațiune tehnică prin care se măsoară terenul, limitele exterioare ale casei, dimensiunile interioare, iar prelucrarea acestora rezultă în crearea Planului de Amplasament și Delimitare (PAD) al imobilului, precum și în realizarea releveelor cu suprafețele utile interioare. Intabularea reprezintă operațiunea ulterioară de înregistrare a dreptului de proprietate în cartea funciară, pe baza documentației cadastrale anterior întocmite; deși intabularea nu este obligatorie, nu veți putea efectua operațiuni privind dreptul de proprietate (vânzare, închiriere, grevare etc.) până când aceasta nu este realizată.

Pot intabula constructia noua fara releveele interioare

Da, puteți înregistra noua construcție fără a realiza releveele interioare, ceea ce va reduce costurile inițiale, deoarece nu veți avea costurile asociate cu releveele. Totuși, diferența de cost este mică, iar o actualizare ulterioară a documentației cadastrale va implica remăsurarea terenului și realizarea releveelor, fapt ce va conduce la costuri mult mai mari.

Cat dureaza prelucrarea datelor cadastrale la o constructie noua

Durata de prelucrare a măsurătorilor și întocmirea dosarului cadastral in regim normal variază în funcție de complexitatea și dimensiunea casei sau a construcției, fiind de aproximativ 3-14 zile lucrătoare.

Termenul de avizare a documentatie de catre Oficiul de Cadastru – OCPI

Termenul de avizare al Oficiului de Cadastru pentru documentațiile cadastrale de primă înscriere este de 18 zile lucrătoare în regim normal, respectiv 8 zile în regim de urgență.

Taxe OCPI prima inregistrare casa, constructie nou

Taxa oficiului de cadastru pentru inscrierea unei constructii noi se calculeaza in felul urmator:

Taxa in regim normal, 18 zile lucratoare:

Taxa inscriere constructie noua= 60 lei + 0.05% din valoarea de impozitare; Valoarea de impozitare este inscrisa in certificatul fiscal.

In regim de urgenta, 8 zile lucratoare:

Taxa inscriere constructie noua = (60 lei + 0.05%) x 5

Ce documente primesc dupa ce se face prima inscriere a unui imobil

După încheierea procesului de primă înregistrare, veți primi încheierea de intabulare, un extras de carte funciară pentru informare, planul de amplasament și delimitare al casei (PAD), precum și releveele interioare (după caz), avizate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Realizam cadastru si intabulare de inscriere constructie noua in:

 • Inscriere constructie noua Bucuresti
 • Inscriere constructie noua Ilfov
5/5
Procesul de cadastru si intabulare implica si putina birocratie in vederea obtinerii actelor necesare inscrierii, este normal sa nu cunoasteti toti pasii asa ca va stau la dispozitie pentru eventualele intrebari

Drepturi Copyright

Articolele de pe acest site sunt proprietatea e-CADASTRU.ro si sunt protejate de legea nr.8/1996 privind dreptul de autor. Conținutul articolului poate fi preluat în limita a 300 de cuvinte și doar cu citarea sursei cu link activ către adresa articolului original. In caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. vă mulțumim pentru înțelegere.

Cadastru si intabulare Sector 1

Pentru a efectua cadastru și intabularea unui imobil în Sector 1, București, sunt necesare o serie de documente tehnice și juridice pe care vom incerca sa le detaliem in continuare pentru a clarifica pe cât de mult posibil întregul proces. Ce sunt cadastru si intabularea? Cadastrul și intabularea sunt proceduri

Asigurare locuinta pentru cadastru

Asigurarea locuintei obligatorie pentru Cadastru si intabulare Asigurarea pentru locuințe de tip PAD este obligatorie pentru realizarea cadastrului și întabulării, conform Legii 115/2023, care modifică Legea 260/2008. Prevederile acestei legi au intrat în vigoare începând cu data de 11.11.2023 și stipulează că, la înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în

Cadastru Voluntari

Ghid complet pentru a realiza cadastru si intabularea in Voluntari Ce înseamnă cadastru și intabulare? Cadastrul se referă la procesul de înregistrare a proprietăților imobiliare într-un registru oficial, care include detalii precum amplasamentul, dimensiunile, limitele și valoarea proprietății. Acesta servește ca bază pentru stabilirea taxelor și impozitelor locale, precum și

Cadastru si intabulare Buftea

Cadastru și Intabulare a Imobilelor în Buftea, Ilfov Cadastrul și intabularea imobilelor reprezintă procesul de înregistrare și actualizare a datelor referitoare la proprietăți în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Aceste informații sunt esențiale pentru stabilirea drepturilor de proprietate și pentru tranzacții imobiliare. Conform datelor de pe site-ul

certificat fiscal
Ce este cadastrul și cum funcționează în România?

Cadastrul în România: O privire de ansamblu Cadastrul este un sistem complex de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor bunurilor imobile (pământ, ape, păduri, construcții etc.). Acesta a evoluat de-a lungul timpului, de la un simplu instrument de inventariere a resurselor funciare pentru stabilirea impozitelor, la un sistem integrat