fbpx

Extras Carte Funciara

Extras Carte Funciara, ce este si cum se obtine

Extrasul de carte funciara contine informatii privitoare la situatia tehnica, economica si juridica a unui imobil, categoria de folosinta, identitatea proprietarilor, drepturile acestora, limitele imobilului, ipoteci si multe alte informatii.

Informatiile din Cartea Funciara pot fi din prezent(Extrasul de carte funciara pentru informare) sau istoricul acesteia(Extrasul Carte Funciara in extenso).

Cartea funciară a unui imobil (orice construcție sau teren) este de fapt,  cartea de identitate al acestuia. 

Extrasul de carte funciara este necesar in functie de tipul ecestuia la innoirea actului de identitate, pentru contractul de furnizare a energiei electrice sau gazelor naturale, la banca, solicitarea unui credit, infiintarea unei societati comerciale sau doar pentru a afla anumite informații.

Se poate obține prin depunerea unei cereri, de către proprietar sau notar, iar termenul de eliberare este de o zi, exceptad de la calcul ziua în care s-a depus cererea.

Există trei tipuri de extrase de carte funciară:

  1. Extras de carte funciara pentru informare – are rol informativ, nu poate sta la baza unei tranzacții.
  2. Extras de carte funciara in extenso – prezintă istoricul imobilului.
  3. Extras de carte funciara de autentificare -poate fi solicitat doar de catre notar la cererea proprietarului în vederea încheierii unei tranzacții. imobiliare. Conform legislației în vigoare, doar notarul poate autentifica actele prin care se constituie sau se radiază drepturile tabulare.

In conformitate cu Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, precum și prin Ordinul nr. 700/2014 este necesar ca fiecare imobil(teren cu sau fara constructii, apartament, casa) sa aiba o Carte Funciara deschisa la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Cum se obtine extrasul de carte funciara


Exceptand extrasul de autentificare ce poate fi solicitat doar de notar, celelalte doua tipuri de extrase se obtin prin depunerea unei cereri la Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliara ori la Birourile de Cadastru și Publicitate Imobiliara.

Pentru extrasul de carte funciară de informare/in extenso trebuie să completezi această cerere, cu informații precum: nume, prenume, adresă, CNP și datele imobilului (număr de carte funciară, număr topografic, localitate, adresă).

Cererile se depun de luni pana vineri, între orele 8:30 și 14:00 iar extrasele se pot ridica între orele 11:00 și 16:00.

Tarifele percepute de catre Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sunt urmatoarele:

  • Extras de Carte Funciara pentru informare 20 de lei
  • Extras de Carte Funciara in extenso 5 lei /pagina fata-verso
  • Extras de Carte Funciara pentru autentificare 40 de lei

Termenul de eliberare a unui extras este de 2 zile lucrătoare, exceptand de la calcul ziua în care s-a depus cererea.

Extrasul de carte funciara in regim de urgenta se poate solicita contra unei taxe de 100 de lei (de 5 ori valoarea tarifului la termen normal).

Pentru a evita statul pe la ghisee, află că poți obține un extras de carte funciară pentru informare și online. Poți face asta accesând aplicația dezvoltată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). e-cadastru_extras_carte_funciara_ANCPI

Inapoi la meniu