Drept de uzufruct viager

Picture of Emilian Ion

Emilian Ion

Ing. Autorizat ANCPI
0757557627
[email protected]

Drept de uzufruct viager

Drept de uzufruct imobiliar, ce insemna caracterul viager

Conform Codului Civil dreptul de uzufruct confera unei persoane dreptul de folosinta asupra unui imobil care apartine altcuiva cu obligatia de a-l restitui in aceiasi stare in care l-a primit.

Conform Art. 706 din Codul Civil pot fi date in uzufruct urmatoarele bunuri:

  • orice bunuri mobile si imobile, corporale ori incorporale
  • masa patrimoniala
  • o universalitate de fapt ori o cota parte din acesta
  • accesoriile bunului dat in uzufruct respectiv tot ce uneste si incorporeaza acel bun
  • creante
  • actiunile sau partile sociale
  • fondul de comert

Bunurile din domeniul privat al statului ori al unitatilor sale administrativ-teritoriale nu constituie obiect al dreptului de uzufruct.

De exemplu:

Daca un proprietar de apartament ofera drept de uzufruct unei alte persoane, va ceda dreptul de folosinta asupra acestuia insa va ramane cu dreptul de proprietate; in termeni juridici proprietarul va deveni “nud proprietar” iar beneficiarul uzufructuar(uzus – a folosi, fructus – fructe(chiria in cazul imobilelor).

Pe toata durata dreptului de uzufruct proprietarul se va putea folosi de apartament doar cu acordul uzufrutuarului.

Dreptul de uzufruct confera imputernicire unei alte persoane de a se folosi si a culege fructele(cuantumul chiriei in cazul imobilelor) chiar daca nu este proprietar de drept cu conditia sa-l predea in starea in care l-a primit.

Prin urmare dupa atribuirea dreptului de posesiune si folosinta pentru un imobil(apartament, casa, teren) proprietarul va ramane cu dreptul de dispozitie adica va putea vinde sau dona dreptul pe care il are, de titular nud; uzufructuarul va beneficia in continuare de dreptul de uzufruct pana la sfarsitul perioadei contractuale.

Ce insemna uzufruct viager

Dreptul de uzufruct cu caracter viager este acel contract de uzufruct care se incheie pe perioada nedeterminata,(nu se specifica o data limita) fiind considerat incheiat pe perioada vietii beneficiarului.

Dreptul de uzufruct pe perioada nedeterminta este considerat atribuit pe perioada vietii beneficiarului in cazul persoanelor fizice si are caracter viager. In cazul persoanelor juridice dreptul de uzufruct se acorda pe o perioada de maxim 30 de ani.

Beneficiarul dreptului de uzufruct poate ceda la randul sau dreptul de uzufruct unei alte persoane prin contract de cesiune daca nu este stabilit altfel in contract.

Cum se incheie dreptul de uzufruct

Contractul de uzufruct inceteaza in urmatoarele cazuri:

  • la expirarea termenului din contract
  • lipsa de folosinta pe o perioada de 10 ani
  • prin hotarari judecatoresti, in situatia in care se constata ca beneficiarul nu se ingrijeste de imobil corespunzator
  • in cazul decesului uzufructuarului
  • renuntarea la uzufruct prin declaratie notariala
  • cosolidarea(atunci cand o persoana intruneste calitatile de uzufructuar si de nud proprietar.

Dreptul de uzufruct se dobandeste de cele mai multe ori prin: testament, conform unui contract la notarial, divort(prestatia compensatorie care se acorda sotului reclamant dupa pronuntarea divortului din vina exclusiva a sotului parat) sau prin uzucapiune; nu se mosteneste de catre mostenitorii legali ai beneficiarului dreptului de uzufruct.

Drepturile proprietarului asupra imobilului sunt dreptul de posesiune, folosinta si de dispozitie, in momentul in care proprietarul confera drept de uzufruct, va ramane doar cu dreptul de dipozitie, beneficiarul primeste dreptul de folosinta si posesiune.

Inapoi

Drepturi Copyright

Articolele de pe acest site sunt proprietatea e-CADASTRU.ro și sunt protejate conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor. Conținutul poate fi preluat în limita a 300 de cuvinte și doar cu citarea sursei, incluzând un link activ către adresa articolului original. În caz contrar, autorul își rezervă dreptul de a se adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Cadastru Sector 5

Certificatul de edificare o necesitate pentru intrarea in legalitate Certificatul