Certificatul de urbanism
Ce este certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism reprezinta un act informativ cu caracter obligatoriu prin care Autoritatea Administratiei Publice judetene/locale face cunoscut regimul juridic, economic si tehnic al imobilelor precum si regulile de urbanism la care se supun in vederea realizarii de investitii, tranzactii imobiliare ori alte actiuni imobiliare.
Pe langa datele tehnice, economice si juridice ale imobilului prin certificatul de urbanism, daca scopul cererii il constituie obtinerea autorizatiei de constructie ca act final se stabilesc si urmatoarele:
- cerintele care urmeaza a fi indeplinite in vederea realizarii constructiilor
- lista cu avizele/acordurile necesare in scopul obtinerii autorizatiei de constructie
- lista cu operatorii de retele tehnico-edilitare care vor emite acordurile
- instiintarea solicitantului cu privire la obligatia de a obtine punctul de vederea(aviz/act administrativ) al autoritatii pentru protectia mediului
Obtinerea certicatului de urbanism nu confera drept de construire, acesta impreuna cu restul avizelor va face parte integranta din documentatia tehnica a autorizatiei de constructie.
Cine poate solicita emiterea certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism se poate solicita de catre orice persoana fizica sau juridica interesata de regimul urbanistic la care se supune un anumit imobil.
Se solicita printr-o cerere inaintata catre primaria pe raza careiea este situat imobilul in care se vor specifica datele de identificare imobilul, adresa completa, numar cadastral, numarul cartii funciare dupa caz si obligatoriu motivul solicitarii.
Cine semneaza certificatul de urbanism
De cele mai multe ori certificatul de urbanism este semnat de catre primarul unitatii administrativ teritoriale si de arhitectul sef sau persoana cu responsabilitate din cadrul departamentului de urbanism, amenajare a teritoriului si autorizare a constructiilor.
In situatia in care imobilul este situat pe limita mai multor unitati teritoriale, certificatul de urbanism se semneaza de catre consiliul judetean cu avizul primarilor.
Cand avem nevoie de certificat de urbanism
Certificatul de urbanism se emite in urmatoarele situatii:
- in vederea concesionarii de terenuri
- adjudecarea prin licitatie a lucrarilor publice de proiectare respectiv in stadiul de studiu de fezabilitate
- cereri in justitie ori operatiuni notariale cu privire la tranzactiile imobiliare cand obiectul acestora este: comasare sau dezmembrare in/din cel putin 3 parcele, respectiv dezmembrari comasari de parcele in scopul realizarii de lucrarilor de constructie sau infrastructura.
- constituirea unei servituti de trecere pentru un imobil
Termen eliberare certificat urbanism
Certificatul de urbanism se elibereaza in termen de 30 zile lucratoare de la data solicitarii scrise in format scriptic sau digital prin posta electronica in functie de optiunea solicitantului.
Te pot interesa si urmatoarele articole:
Cum se obtine Autorizatia de constructie