fbpx

Expertiza MLPAT, ce este si cand avem nevoie de ea

Expertiza MLPAT reprezinta un raport tehnic prin care se analizeaza starea de uzura a structurii de rezistenta a cladirii, intalatiilor aferente acesteia si corectitudinea edificarii(daca s-a respectat proiectul autorizatiei de constructie).

Expertiza MLPAT se executa prin indentificarea structurii de rezistenta, prelevarea de probe de beton si scanarea cu aparatura speciala a armaturii.

Avem nevoie de expertiza MLPAT atunci cand se executa lucrari de modificare si reabilitare la constructii; cele mai des intalnite cazuri de modificare sunt reabilitare, consolidare, recompartimentare, extindere, supraetajare.

Expertiza MLPAT apartament.

Atunci cand se executa lucrari de reabilitare, recompartimentare ori se desfiinteaza pereti din apartament, pentru a inregistra modificarile in schita cadastrala este necesara expertiza MLPAT pentru a stabili daca structura de rezistenta a imobilului a fost afectată.

O situatie des intalnita este lipsa procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Conform legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructie consolidata in 2020 lipsa procesului verbal de receptie la finalizarea lucrarilor constituie un impediment in recunoasterea acestora ca fiind finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara.

Conform LEGII 7/1996 Art. 37 alineat 1, dreptul de proprietate asupra constructiilor se va inscrie in cartea funciara in baza unui certificat de atestare eliberat de primaria pe raza careie se afla imobilul si a autorizatiei de constructie, care confirma faptul ca lucrarile s-au executat in baza si cu respectarea autorizatiei de construire, ca exista proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor si a unei documentatii cadastrale.

Pentru emiterea certificatului de atestare al edificarii de catre primarie pentru contructiile edificate dupa anul 2001 fara autorizatie de construire se va solicita expertiza MLPAT pentru a certifica faptul ca s-au respectat cerintele privind calitatea in constructii.

Expertiza MLPAT pentru credite banca.

O alta situatie des intalnita in care se solicita expertiza MLPAT este obtinerea unui credit imobiliar de la banca; daca apartamentul sau casa prezinta modificari interioare care nu sunt prinse in schita cadastrala ori se achizitioneaza o casa veche/casa monument istoric/patrimoniala. De regula va trimite raportul evaluatorului care releva modificarile aduse locuintei.

Expertiza MLPAT necesara la OCPI(Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara).

Lucrarile de moficare aduse constructiilor se intabuleaza in cartea funciara in baza unei autorizatii de construire si a procesului verbal de receptie la finalizarea lucrarilor sau a unei hotarari judecatoresti(definitiva si irevocabila).

Pentru intrarea in legalitate contructiile edificate dupa anul 2001 fara autorizatie de constructie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia se vor supune obligatoriu unei expertize MLPAT.

Expertiza MLPAT necesare la ISC(Inspectoratul de Stat in Constructii)

Expertize MLPAT pentru amplasare pe cladiri a unor reclame/panouri publicitare.

 • atunci cand volumul acestora impune realizarea unei expertize.

Expertiza MLPAT pentru autorizarea lucrarilor de recompartimentare, supraetajare, consolidare

Expertiza tehnica MLPAT pentru modificari interioare/exterioare

In situatia in care doriti sa executati modificari interioare si/sau exterioare(fatada) la un imobil(casa, apartament) pentru obtinerea autorizatiei veti avea nevoie de certificat de urbanism eliberat de primaria pe raza careia se afla imobilul si expertiza MLPAT  care sa ateste daca va fi sau nu afectata structura de rezistenta al imobilului.

Acte necesare expertiza tehnica elaborata de expert atestat MLPAT – in scop obtinere certificat de edificare ori a autorizatiei de construire

Releveu arhitectura imobil

Schita cadastru cu situatia initiala inaintea executarii modificarilor

Planuri Cadastrale (dupa caz)

Nominalizarea modificarilor efectuate

Imagini foto cu zonele din locuinta unde s-au realizat modificari

Date cu privire la imobil: anul contructiei, regimul de inaltime, adresa, proprietar

Datele de identificare a beneficiarul expertizei MLPAT

Certificat de urbanism emis de primarie(dupa caz)

Copii dupa documentele prin care se solicita expertiza MLPAT(primarie, banca, Oficiu Cadastru, politie etc.)

Timp de executie expertiza MLPAT:

Expertiza MLPAT  se realizeaza in aproximativ 7 zile, în funcție de complexitatea acesteia, din momentul in care s-au primit documentele si datele solicitate.

Intocmim expertize MLPAT in:

Expertiza MLPAT Bucuresti

Expertiza MLPAT Ilfov

Cost expertize MLPAT:

Costul unei expertize MLPAT diferă în funcție de destinația și complexitatea acesteia. Ne puteti contacta la telefon 0758 030 373

inapoi


8 comentarii

Lacramioara Nae · martie 16, 2021 la 12:55 pm

Buna ziua, am nevoie de o expertiza MLPAT pentru un apartament la care s-au facut modificari, in sensul ca s-a desfiintat un perete. Va multumesc

Daniel Cherciu · mai 5, 2021 la 9:20 am

Pentru intrare in legalitate locuinta P contruita fara autorizatie in 2014 este necesar sa realizez expertiza tehnica? Multumesc

  admin · mai 5, 2021 la 11:11 am

  Buna ziua,
  Expertiza tehnica și măsurătorile cadastrale sunt obligatorii in vederea intrării in legalitate, respectiv obținerii edificării de la primarie.

RazvanStroe · mai 6, 2021 la 2:24 pm

Buna ziua, am realizat o constructie p+1 in 2016 fără autorizație de construire, acum vreau sa intru in legalitate și am înțeles ca trebuie certificat de edificare de la primarie. Eu sunt muncesc in Belgia momentan. Va puteți ocupa Dvs de tot proiectul?

  admin · mai 6, 2021 la 3:31 pm

  Buna ziua,
  Ne putem ocupa de tot procesul fara probleme. O zi placuta!

Adrian Mihalcea · iunie 10, 2021 la 10:58 am

Buna ziua,
Am nevoie de o Expertiza MLPAT pentru banca. A fost desfiintata o debara.

Valentina Nedelea · iunie 10, 2021 la 12:03 pm

Am avut intr-o saptamana dosarul, cu dl. Inginer Daniel. Mutumesc!

Valsile Paduraru · iunie 22, 2021 la 8:25 am

Va rog daca ma puteti ajuta cu un Expertiza MLPAT pentru inregistrare in cartea funciara a unei case construita in anul 2004 cu autorizatie de construire, fara proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Numai bine!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *