Cum intri in legalitate cu o piscina construita fara autorizatie

intrare in legalitate piscina fara autorizatie

Poți intra în legalitate cu o piscină construită fără autorizație prin obținerea de la primăria în raza căreia este situat imobilul a unui Certificat de edificare, în baza unor documentații tehnice pe care le vom detalia mai jos. Aceasta este posibilă cu condiția ca lucrarea să fie mai veche de trei ani și să respecte prevederile documentațiilor de urbanism aprobate (PUG, PUZ, RLU). 

Construirea unei anexa – piscina cu autorizatie de construire

Piscina se încadrează în categoria anexelor și necesită, înainte de construirea efectivă, următoarele: obținerea unui Certificat de Urbanism pentru construire, avizele necesare, elaborarea unui proiect și, în final, obținerea Autorizației de Construire și a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Certificatul de urbanism este un document foarte important, deoarece în el sunt specificate cerințele autorităților locale (primăriei) pentru autorizarea lucrării. Acestea includ POT (procentul de ocupare a terenului), CUT (coeficientul de utilizare a terenului), distanțele față de limitele de proprietate și față de celelalte clădiri existente, aliniamentele, precum și avizele care trebuie obținute.

Cum se poate autoriza o piscină deja construită?

O piscină construită fără autorizație poate fi autorizata prin obținerea Certificatului de edificare de la primărie, în baza următoarelor documente:

  1. Măsurători cadastrale – Se realizează doar pe exterior, deoarece piscina este considerată anexă și se reprezintă doar pe Planul de amplasament și delimitare.

  2. Expertiză MLPAT – Întocmită de un inginer constructor atestat ca expert tehnic MLPAT pentru rezistență și stabilitate.

  3. Memoriu tehnic – Redactat de un arhitect cu drept de semnătură, referitor la încadrarea piscinei în prevederile regulamentului de urbanism aprobat pentru zonă.

  4. Acte de proprietate ale imobilului.

  5. Acte de identitate ale proprietarilor.

  6. Extras de Carte Funciară actualizat (nu mai vechi de 30 de zile).

Ce este Certificatul de edificare și de ce este necesar?

Certificatul de edificare este un document oficial necesar pentru intabularea construcției în Cartea Funciară. Acesta atestă că la baza construirii a existat o autorizație de construire valabilă și un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

În cazul unei anexe (cum este piscina în cazul nostru) construite fără autorizație, certificatul de edificare se va elibera pe baza documentelor enumerate anterior, cu condiția ca:

  • Lucrările să fie mai vechi de 3 ani;
  • Să nu fi fost aplicate amenzi;
  • Construcția să respecte prevederile regulamentului de urbanism aprobat pentru zona respectivă.