Certificatul energetic, importanta , beneficii si costuri
Ce este un Certificat energetic si cand avem nevoie de el
Certificatul energetic, cunoscut și sub denumirea Certificat de Performanță Energetică – CPE, este un document oficial care se eliberează de către un auditor energetic autorizat, care prezintă concluziile privind consumul energetic al unei clădiri sau al unei locuințe (apartament, casă sau spațiu comercial), ca urmare a unui audit care ia în calcul tipul materialelor utilizate la construcție, tipul de gemuri, izolația exterioară și sistemul de încălzire.
De ce este important certificatul energetic?
În primul rând, certificatul energetic ne oferă informații importante legate de consumul de energie (încălzire, apă caldă, iluminat etc.) și de gradul de izolare termică, pe care le putem utiliza la luarea unor măsuri pentru a eficientiza consumul și a scădea costurile privitoare la încălzirea locuinței.
Certificatul energetic este un document important solicitat de către primării la recepția locuințelor și de notariate la vânzarea acestora. De asemenea, un apartament sau o locuință cu o clasă energetică superioară poate atrage un preț mai bun în momentul vânzării.
Cum se obtine un Certificat energetic?
Obținerea unui certificat energetic implică, în primul rând, contactarea unui auditor energetic autorizat, care va realiza auditul energetic conform specificațiilor legale în vigoare.
Pentru realizarea certificatului energetic, vom avea nevoie de următoarele documente:
- Planurile clădirii (releveul clădirii/apartamentului, planuri de arhitectură etc.);
- Informații privitoare la sistemul de încălzire și de apă caldă utilizat (tipul centralei termice, anul fabricației, puterea);
- Date referitoare la izolația termică: grosime și tip, acoperiș, planșee, tâmplărie (geamuri/ferestre) etc.;
- Facturi de utilități pentru confirmarea consumului energetic estimat prin audit.
De asemenea, se vor face măsurători și observații (încăperi, ferestre și izolație), confirmând că datele din documente corespund realității din teren.
Cat costa un Certificat energetic?
Costul pentru realizarea unui certificat energetic variaza in functie de tipul imobilului(apartament, casa, spatiu comercial) suprafata utila(cu cat suprafata cu atat creste si complexitatea lucrarii) precum si documentatia disponibila.
Pret Certificat energetic apartamente
Certificat energetic garsoniera
250 lei
Certificat energetic apartament doua camere
300 lei
Pret Certificat energetic apartament 3 camere
350 lei
Pret Certificat energetic apartament 4 camere
400 lei
Pret Certificat energetic casa
Clasa Energetica: Ce insemna si cum influenteaza valoarea de piata a unui imobil
În urma auditului energetic, clădirea va primi un calificativ energetic situat între A și G:
- Clasa A: se încadrează clădirile cu un consum energetic foarte mic, randament termic ridicat și costuri reduse la utilități;
- Clasa B: aici se încadrează clădirile cu o eficiență energetică puțin mai mică decât cele din clasa A, dar totuși cu performanțe bune;
- Clasa C, D, E: imobile cu un consum energetic ridicat, facturi mari, care au nevoie de reabilitare energetică.
Un certificat energetic pentru un apartament situat în clasa A sau B poate crește valoarea de piață a acestuia atât în cazul vânzării, cât și al închirierii. Pe de altă parte, o locuință din clasa F sau G poate fi mai puțin atractivă pentru potențialii cumpărători sau chiriași, din cauza facturilor mari la încălzire.
Cum sa cresti performanta energetica a locuintei?
Dacă vrei să obții un Certificat energetic cu o clasă mai bună, poți lua în considerare următoarele îmbunătățiri:
- Izolează termic pereții, planșeele și acoperișul, utilizând materiale de calitate, cum ar fi polistirenul expandat, vata minerală sau polistirenul grafitat, cu grosimi recomandate de specialiști;
- Schimbă tâmplăria ferestrelor vechi cu ferestre cu geam termopan sau tripan, care au un coeficient scăzut de transfer termic;
- Modernizează sistemul de încălzire, instalând o centrală termică în condensare cu randament ridicat și optează pentru sistem de încălzire prin pardoseală, acolo unde este posibil;
- Instalează panouri solare sau fotovoltaice, care vor reduce costurile pentru apa caldă menajeră, iar cele fotovoltaice pot susține o parte din consumul de energie electrică;
- Instalează sisteme inteligente de control, cum ar fi termostate programabile, senzori de prezență pentru iluminat și becuri LED.
Intrebari frecvente despre Certificatul Energetic
Cat dureaza emiterea unui Certificat Energetic?
In general, procedura de audit energetic si emitere dureaza intre 24 de ore si cateva zile, in functie de complexitatea cladirii si datele puse la dispozitie de catre proprietar.
Cat timp este valabil un Certificat Energetic?
Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data emiterii. În cazul în care, între timp, se execută lucrări majore de renovare sau de reabilitare, este recomandat să solicitați întocmirea unui nou certificat pentru a reflecta noile îmbunătățiri aduse
Ce se intampla daca nu prezint Certificatul Energetic la vanzare?
Conform legii, lipsa certificatului energetic împiedică realizarea tranzacției, acesta fiind solicitat, de regulă, de către notar în momentul în care se face programarea.
Concluzie
Obținerea unui Certificat Energetic pentru apartament ori a unui Certificat Energetic pentru locuință este obligatorie și utilă pentru oricine dorește să vândă, să închirieze sau, pur și simplu, să cunoască nivelul de performanță energetică al imobilului său.
Costul certificatului energetic variază în funcție de tipul și complexitatea imobilului, însă investiția îți poate aduce beneficii prin creșterea valorii de piață a acestuia și prin asigurarea transparenței față de potențialii cumpărători/chiriași.
Dacă respecți procedurile legale și ai grijă să-ți îmbunătățești constant locuința, vei obține cu siguranță un certificat energetic cu o clasă energetică bună (clasa A sau B), vei economisi pe termen lung și vei obține un plus de valoare pentru proprietatea ta.
Echipa noastra realizeaza certificate energetice pentru apartamente si case in zona Bucuresti(Sector1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6), judetul Ilfov(Chiajna, Ciorogarla, Dragomiresti, Chitila, Snagov, Cernica, Comuna Berceni etc.)
Un ghid complet pentru “certificat energetic”, “cost certificat energetic”, “certificat energetic apartament” și “certificat energetic locuință”