fbpx

Ce este cadastrul și cum funcționează în România?

Emilian Ion

Emilian Ion

Ing. Autorizat ANCPI
0757557627
[email protected]

certificat fiscal

Cadastrul în România: O privire de ansamblu

Cadastrul este un sistem complex de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor bunurilor imobile (pământ, ape, păduri, construcții etc.). Acesta a evoluat de-a lungul timpului, de la un simplu instrument de inventariere a resurselor funciare pentru stabilirea impozitelor, la un sistem integrat care joacă un rol crucial în societate.

Originea și evoluția cadastrului

Termenul de cadastru provine din limba greacă, unde katastikhon înseamnă “registru de impunere” sau “carte de comerț”. În limba latină, există termenul capitastrum, care se referă la “impozit pe capul familiei”. Cuvântul cadastru a apărut în forma sa actuală într-un document din anul 1185 descoperit la Veneția.

Cadastrul a început ca o activitate de inventariere a resurselor funciare pentru stabilirea impozitelor. În epoca contemporană, cadastrul și-a lărgit domeniul de aplicare și reprezintă acum evidența tehnică, economică și juridică a tuturor bunurilor imobile.

Rolul și funcțiile cadastrului

Cadastrul este parte componentă a sistemului unitar și obligatoriu de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor imobilelor de pe un teritoriu administrativ. Sistemul de evidență al cadastrului are ca finalitate înscrierea în registrul de publicitate imobiliară.

Cadastrul îndeplinește mai multe funcții esențiale:

  1. Funcția tehnică: determină poziția, configurația și mărimea suprafețelor parcelelor și construcțiilor pe destinații, categorii de folosință și pe proprietari.
  2. Funcția economică: evidențiază elementele tehnice necesare stabilirii valorii de impozitare a imobilelor și calculării impozitelor asupra veniturilor realizate din tranzacții imobiliare.
  3. Funcția juridică: identifică proprietarul pe baza actului de proprietate și prin înscrierea în cartea funciară.

Cadastrul în România

În România, cadastrul poate fi realizat la nivelul unităților administrativ-teritoriale(UAT) sau pe sectoare cadastrale. 

Există două modalități de realizare a cadastrului: cadastrul general (sistematic) și cadastrul sporadic.

Cadastrul general se realizează prin măsurarea tuturor imobilelor de pe raza unei unități administrativ-teritoriale sau a unui sector cadastral, identificarea tuturor proprietarilor și a celorlalți titulari de drepturi reale sau personale asupra imobilelor, concomitent cu deschiderea cărților funciare pentru toate imobilele. Cadastrul sistematic se realizeaza prin intermediul primariilor, fiind cunoscut si prin denumirile  “cadastru gratuit” sau  “Programul National de Cadastru si Carte Funciara”.

Cadastrul sporadic se realizează prin măsurarea pe rând a imobilelor de pe raza unei unități administrativ teritoriale sau a unui sector cadastral și deschiderea pe rând a cărților funciare sau actualizarea celor existente, la cererea beneficiarilor direct interesati.

Legea cadastrului și procedurile de înregistrare ale imobilelor

În România, legea cadastrului și a publicității imobiliare este Legea nr. 7/1996 si regulamentul stipulat in ordinul 600/2023

Aceasta reglementează modul în care se realizează cadastrul și procedurile de înregistrare a proprietăților in Cartea Funciara. 

Buftea Cadastru

Cadastru si intabulare Buftea

Cadastru și Intabulare a Imobilelor în Buftea, Ilfov Cadastrul și intabularea imobilelor reprezintă procesul de înregistrare și actualizare a datelor referitoare la proprietăți în sistemul informatic integrat de cadastru și…
certificat fiscal

Ce este cadastrul și cum funcționează în România?

Cadastrul în România: O privire de ansamblu Cadastrul este un sistem complex de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor bunurilor imobile (pământ, ape, păduri, construcții etc.). Acesta a evoluat…
Planuri de incadrare in zona

Planuri incadrare in zona

Planurile de incadrare in zona 1:500 si 1:2000 In lumea construcțiilor și dezvoltării imobiliare, planurile de incadrare in zona joacă un rol crucial. Acestea oferă informații detaliate și precise despre…
Edifcare constructie

Cadastru Sector 5

Certificatul de edificare o necesitate pentru intrarea in legalitate Certificatul de edificare reprezintă un act administrativ emis de către autoritatea locală (primărie), prin intermediul căruia se atestă faptul că la…

Memoriu arhitect intrare in legalitate

Memoriu arhitect pentru intrare in legalitate casa, apartament Memoriul arhitectural este un document elaborat de un arhitect autorizat și conține informații despre intervențiile realizate în trecut. Acesta include, de obicei,…

Contact OCPI Bucuresti

OCPI Bucuresti numere de telefon Bulevardul Expoziţiei, 1A, Bucureşti 037.44.88.100 [email protected] https://b.ancpi.ro/ Serviciul Cadastru Fond Funciar – interior 151 Inspectori – interior 148/147 Serviciul Publicitate Imobiliara BCPI Sectorul 1 – interior…

Drepturi Copyright

Articolele de pe acest site sunt proprietatea e-CADASTRU.ro si sunt protejate de legea nr.8/1996 privind dreptul de autor. Conținutul articolului poate fi preluat în limita a 300 de cuvinte și doar cu citarea sursei cu link activ către adresa articolului original. In caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. vă mulțumim pentru înțelegere.

Cadastru si intabulare Buftea

Cadastru și Intabulare a Imobilelor în Buftea, Ilfov Cadastrul și intabularea imobilelor reprezintă procesul de înregistrare și actualizare a datelor referitoare la proprietăți în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Aceste informații sunt

Planuri incadrare in zona

Planurile de incadrare in zona 1:500 si 1:2000 In lumea construcțiilor și dezvoltării imobiliare, planurile de incadrare in zona joacă un rol crucial. Acestea oferă informații detaliate și precise despre dezvoltarea terenurilor, facilitând procesul de

Cadastru Sector 5

Certificatul de edificare o necesitate pentru intrarea in legalitate Certificatul de edificare reprezintă un act administrativ emis de către autoritatea locală (primărie), prin intermediul căruia se atestă faptul că la baza construcției a existat o

Memoriu arhitect intrare in legalitate

Memoriu arhitect pentru intrare in legalitate casa, apartament Memoriul arhitectural este un document elaborat de un arhitect autorizat și conține informații despre intervențiile realizate în trecut. Acesta include, de obicei, planuri și scheme ale modificărilor

Contact OCPI Bucuresti

OCPI Bucuresti numere de telefon Bulevardul Expoziţiei, 1A, Bucureşti 037.44.88.100 [email protected] https://b.ancpi.ro/ Serviciul Cadastru Fond Funciar – interior 151 Inspectori – interior 148/147 Serviciul Publicitate Imobiliara BCPI Sectorul 1 – interior 136/137/120 BCPI Sectorul 2 –