Asigurare locuinta - cadastru

Asigurarea locuintei obligatorie pentru Cadastru si intabulare

Asigurarea pentru locuințe de tip PAD este obligatorie pentru realizarea cadastrului și întabulării, conform Legii 115/2023, care modifică Legea 260/2008. Prevederile acestei legi au intrat în vigoare începând cu data de 11.11.2023 și stipulează că, la înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.

Asigurarea obligatorie pentru locuințe, cunoscută sub numele de asigurare PAD (Polita de Asigurare împotriva Dezastrelor), este un tip de asigurare care acoperă riscuri legate de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, inundații și alunecări de teren. Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei. De mentionat faptul ca si pana acum asigurarea era obligatorie doar ca acum se solicita in mod obligatoriu pentru cadastru si intabulare.

Locuinţele situate în clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile menţionate, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor.

Suma asigurata de polita PAD

 Asigurarea PAD este obligatorie pentru toti proprietarii de locuinte din romania persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscal si pentru care s-a păstrat in fapt destinația de locuință.

Valoarea asigurată este fixă in functie de tipul locuinței:

  • 10.000 euro pentru locuințele de tip A (construcții cu structură de rezistență)
  • 20.000 euro pentru locuințele de tip B (fără structură de rezistență).

Asigurarea facultativa a locuintei

Asigurarea obligatorie îți asigură locuința numai pentru daunele provocate de cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări de teren la valoarea de maxim 100.000 lei . Pentru toate celelalte riscuri, este necesară asigurarea facultativă de locuință.

     Asigurarea facultativa  nu se poate incheia  in prealabil fara o asigurare obligatorie a locuintei, asigurarea facultativa acopera riscuri care nu sunt cuprinse in aigurarea PAD, cum ar fi: Incendiu, trăsnet – efecte directe, explozie, căderea unui aparat de zbor, Cutremur de pământ, inundaţie, alunecare / prăbuşire de teren, Furtună, uragan, tornadă, vijelie, grindină – efecte directe, ploaie torenţială, cădere accidentală de corpuri pe clădirea asigurată, coliziunea cu un vehicul care nu aparţine Asiguratului, daune provocate de animale, greutatea stratului de zăpadă / gheţii, avalanşe de zăpadă, boom sonic, greve, revolte, tulburări civile, vandalism, Inundatie provocata de apa de conducta, refularea canalelor sau conductelor de scurgere, Inundaţia (pătrunderea şi/sau acumularea în locaţia asigurată a apei) provenită din spaţiile care nu aparţin Asiguratului situate la etajele superioare sau la acelaşi etaj, din alte cauze decât avariile accidentale la instalaţiile de apă, canal sau încălzire central

Valabilitatea politei de asigurare a locuintei

Perioada de asigurare obligatorie a locuinţelor este de 12 luni. În conformitate cu Norma nr. 7/2013, răspunderea PAID începe de la ora 0,00 a celei de a cincea zi calendaristice de la data la care s-a plătit prima obligatorie și s-a încheiat contractul de asigurare.

In cazul contractelor de asigurare care se reinnoiesc, acestea intra in vigoare cel mai devreme la ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care acestea s-au emis, dar nu mai devreme de ora 0.00 a zilei urmatoare celei in care expira contractual care se reinnoieste. 

Acte necesare cadastru si intabulare incepand cu 11.11.2023

  • CI proprietari
  • Acte de proprietate – copie legalizata
  • PAD/RLV anterior avizat(dupa caz)
  • Polita asigurare locuinta(PAD)